Al 10.000 geregistreerde lobby organisaties

posted by ICODA on 10.10.2016 in Nieuws  | Reacties uitgeschakeld voor Al 10.000 geregistreerde lobby organisaties
Share

Sinds 5 oktober 2016 staan er 10.000 organisaties geregistreerd in het Transparantieregister van de Europese Commissie en het Europees Parlement (EP).  Hiervan hebben 6.280 lobbyisten een persoonlijke accreditatie bij het EP.  De Commissie staat sinds 2014 ontmoetingen met Commissarissen en kabinetsleden alleen toe met lobbyisten die in het register staan.  In haar voorstel van 28 september roept zij het EP en de Raad op om dit voorbeeld te volgen en het register verplicht te maken voor alle belangenvertegenwoordigers die proberen invloed uit te oefenen op de beleidsvorming in Brussel.  Zorgt dit voorstel ervoor dat alle lobbyisten zich nu gaan registreren?

Anno 2016 kan een EU-lobbyist die zich niet heeft geregistreerd nog steeds zijn beroep uitoefenen. Weliswaar heeft hij geen recht op een permanente toegangspas tot de gebouwen van het EP, maar hij kan nog steeds zonder probleem een afspraak maken met een Europarlementariër. Ongeregistreerd kan hij ook geen afspraak maken met kabinetsleden, Directeuren-generaal bij de Commissie en Commissarissen. Toch vormt dit voor velen geen groot bezwaar. Vanwege het veelal technische karakter van de dossiers vinden de meeste lobbygesprekken plaats met de lagere Commissie ambtenaren en hun afdelingshoofden. Zolang de lobbyist zich op dit niveau blijft begeven, hoeft hij zich nog steeds niet te registreren. De Raad – en dus ook de Permanente Vertegenwoordigingen – heeft momenteel helemaal geen regels met betrekking tot contacten met lobbyisten. Daar heeft hij zonder registratie ook vrij baan.

De nieuwe voorstellen van Timmermans maken het er niet makkelijker op om te lobbyen zonder registratie. Registratie wordt namelijk verplicht voor lobbyisten die met Europarlementariërs in het EP willen spreken of daar een ‘event’ willen houden. Op Raadsniveau stelt het voorstel registratie verplicht voor lobbyisten die contact willen hebben met de ambassadeur van de EU-voorzitter en zijn tweede man en met de aankomende EU-voorzitter, de Secretaris-generaal en Directeuren-generaal van de Raad. Het rept echter met geen woord over contacten met de medewerkers van de Permanente Vertegenwoordigingen.

Als het voorstel onveranderd wordt aangenomen dan ligt het in de lijn der verwachting dat nog meer lobbyisten zich gaan registreren vanwege de vereisten die het EP stelt. Immers een lobbyist die geen Europarlementariërs in het EP gebouw kan spreken verliest credibiliteit, zowel naar de politici, maar ook naar zijn opdrachtgevers toe. Op een dag moet de lobbyist ook met de kabinetsleden of een Commissaris spreken, want hij wil ook weten hoe op het politieke niveau de hazen lopen. Maar, dan moet hij zich vervolgens eerst gaan registreren. Uit de praktijk blijkt dat lobbyisten die zich niet registreren uit de boot vallen. De lagere Commissieambtenaren kijken ook wie er in het register staan en zij kunnen besluiten of ze een afspraak willen of niet. Een geregistreerde lobbyist heeft zodoende veel meer kans op een meeting.

Overigens rept de tekst van het voorstel over afspraken ‘in’ de gebouwen van het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Raad. Niets belet de niet-geregistreerde lobbyist en de Commissieambtenaar of Europarlementariër om af te spreken buiten deze gebouwen. De Europese wijk zit niet voor niets vol met koffiebarretjes…. .

ICODA European Affairs staat sinds 2012 ingeschreven in het Transparantieregister.

Voor de volledige tekst van het voorstel, zie: http://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/1/2016/EN/1-2016-627-EN-F1-1.PDF

door Lodewijk Buschkens

Share