Raadpleging financiële conglomeraten

posted by ICODA on 10.10.2016 in Nieuwsbrief  | Reacties uitgeschakeld voor Raadpleging financiële conglomeraten
Share

De Europese Commissie denkt na over de eventuele herziening van de financiële conglomeraten richtlijn (FICOD). Hiertoe heeft de Commissie een raadpleging uitgeschreven in het kader van de herbeoordeling van haar wetgeving (REFIT). Lieve Lowet en Linda van Goor hebben samen op deze recente raadpleging over financiële conglomeraten gereageerd.  Zie ook 20160919 Reply Lowet & van Goor.

Zij pleiten voor het afschaffen van onnodig complicerende drempels en voor het beter op elkaar afstemmen van de sector richtlijnen, hetzij in de sector richtlijnen zelf, hetzij in een aangepaste FICOD versie. De FICOD richtlijn van 2002, herzien in 2011, legt op groepsrisico’s supplementair toezicht op bovenop het sector toezicht. Dit sector toezicht is onder andere terug te vinden in Solvency II voor de verzekeringskant, en in CRR/CRD voor het banken gedeelte.

Er zijn 82 financiële conglomeraten in de EER waarvan vier met hoofdkwartier buiten Europa. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld bankverzekeraars Rabobank Achmea, Crédit Agricole, KBC, Banco Santander, maar ook Generali, APG en vele anderen. De Commissie bekijkt nu alle inzendingen en indien verdere wetgevende initiatieven nodig zouden blijken komt er een aparte impact assessment.

Door Lieve Lowet en Linda van Goor

Share