Zijn ook NL-massamedia nuttig voor beïnvloeding van de EU?

posted by ICODA on 11.03.2016 in Nieuwsbrief  | Reacties uitgeschakeld voor Zijn ook NL-massamedia nuttig voor beïnvloeding van de EU?
Share

Wie beïnvloedt zonder eerst informatie te vergaren over hoe de buitenwereld tegen het eigen belang aankijkt, is Don Quichotte, kansloos. De meeste belangengroepen halen hun EU-informatie uit hun branche of koepel in NL of hun Europese Federatie (EuroFed). Zij heeft een antenne op haar Brusselse DG’s en andere EU-gremia, soms ook op enkele stakeholders buiten de sector. Het meeste wat in de EU van belang kan zijn, ontgaat hen allen, want kansen en bedreigingen komen veelal juist van buiten de sector. Wat zijn oplossingen? Het algemene recept is: kijk breder rond.

Hoe? Vervang de antenne door een radar, die continu informatie vergaart uit andere DG’s, beleidssectoren en groepen van stakeholders, incluis de aanvoer van issues en agenda’s diep vanuit de EU-lidlanden. Wat daar gebeurt, kan binnenkort de formele EU-agenda veranderen; het Juncker-fonds is al ingehaald door de migratie. Diep in de EU-binnenlanden zijn de huiskamers nu geduchte stakeholders geworden. Wie let op hen en beïnvloedt ze? Nog beter is de EU-radar te vervangen door een netwerk van satellieten over de wereld. Wat vandaag gebeurt in US, China, Rusland of WTO (er gebeurt veel), kan morgen de EU veranderen. Mondiaal georganiseerde groepen (van Greenpeace tot Shell) downloaden al mondiale satellieten.

Zijn ook massamedia in potentie zo’n netwerk met bruikbare EU-informatie? Neem de NL-media. De ‘oude’ media (om over ‘nieuwe’ te zwijgen) zijn over de EU zeer onvolledig en onbetrouwbaar. Zonder basale kennis van EU brengen zij vooral dun gebabbel en mythes, zoals dat NL nu ‘EU-voorzitter’ is (nee, NL presideert alleen de Algemene Raad en onderlagen, niets erboven of erbuiten). De media verwijt ik dit alles niet. Als retail overleven zij nu door klanten te werven met spannende verhalen over ‘roerig NL’ en over de EU alleen als NL prominent (soms) of in opspraak (vaak) is. Toch lees ik dagelijks NL-media voor EU-nieuws. Tussen de regels van een louter NL-bericht staat soms een woord, dat mij tipt dat er méér aan de hand is en dat dit met EU verband kan houden. Die tips check ik in betere bronnen, zoals vakmatige websites, academische studies en eigen netwerken. De NL-media zijn mijn ruwste radar op de EU, ook als het EU-woord ontbreekt. Wie ook vele buitenlandse media leest (www.eufeeds.eu), krijgt een satelliet voor de EU.

Al die informatie is nog onbruikbaar voor beïnvloeding. Zij is ruwe grondstof voor inzicht, ‘intelligence’, nodig voor een kansrijke strategie met plan van aanpak. Dit is het echte ‘huiswerk’. Vindt eerst eens die tips in massamedia. Vervang de antenne door een radar tot in die huiskamers van EU. En download mondiale satellieten. Zie dan de komende EU kansen en bedreigingen en beïnvloedt ze.

door Prof. Rinus van Schendelen
(auteur van ‘The Art of Lobbying the EU’, AUP 2013)
vanschendelen@fsw.eur.nl

Share